בחודשים האחרונים נתקלתי בכמה סרטוני וידאו של מוסיקאים שמחברים בין יצירות של המלחין פרידריק שופן לבין מוסיקת ג'אז. זה לא חדש שג'אזיסטים מאלתרים עם יצירות של שופן, אבל, כפי שלמדתי מסרטונים אלו, זה לא במקרה.
הגילוי הגיע עם הקטע הקצר והמגניב הזה, שבו המוסיקאי קורי פסטורו (Cory Pesaturo), שמנגן על אקורדיון חשמלי, מראה כאן לפסנתרנית והמלחינה נהרי סול (Nahre Sol) שעם קצת אקסנטים במקומות המתאימים, אפשר לגרום לפרלוד של שופן (op. 28 no. 16) להישמע כמו ביבופ:
הקטע המגניב הזה הוא חלק מסרטון שבו שני המוסיקאים מנתחים לעומק את קווי הדמיון בין יצירות של שופן ומאפיינים של ג'אז (כ 10 דקות):
פסטורו סבור ש-שופן, על אף שנפטר כמה עשרות שנים לפני שמוסיקת ג'אז נוצרה, היה קרוב מאד לכתוב ג'אז (שופן נולד ב 1810 בפולין, נפטר ב 1849 בצרפת. מוסיקת ג'אז נוצרה בארה"ב בסוף המאה ה 19, תחילת המאה ה 20. ביבופ בערך שנות ה 40, כפי שרואים בסרטון. כלומר בערך תשעים שנה אחרי מותו של המלחין). אגב, השניים לא לוקחים קרדיט על התיאוריה, ומשתפים שהפסנתרן בארי האריס, שהיה מחנך ומורה ג'אז מפורסם, לימד על הקשר הזה שנים.
אני מאד אוהבת את שופן, וספציפית הרבה מהיצירות שהם מתייחסים אליהן בסרטון, ומאד נהניתי מההדגמה הזו. אפילו שאני לא מוסיקאית והבנתי בערך רק שליש מההסבר שלהם, זה היה מרתק.
קטע יפה נוסף, של הקלידן דוון יסברגר (Devon Yesberger) מאלתר על קטע של שופן (Op. 28 Prelude 20. In C Minor). יסברגר נוהג לקחת את המקלדות שלו לפינות יפות בטבע ולנגן שם:
ונסיים בקטע הנפלא הזה שבו הפסנתרן לוקה ססטאק (Luca Sestak) יצר עיבוד שובב לואלס המפורסם Minute Waltz עבור הטריו שלו:
ממליצה לעקוב אחרי כל המוכשרים האלה, ההנאה מובטחת. האזנה נעימה!
כתיבת תגובה